Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Brombær

Masser af sår og rifter på arme og hænder er ofte prisen for at få stillet sin brombærsult. Men det kan virkelig være svært at lade de store, mørke bær hænge i fred. Forberedelse er nøglen til en god brombærjagt - og ikke mindst tøj, der dækker.

  • Brombærkrat finder du i både løvskov og nåleskov i skovbryn, lysninger og langs stier. Bladene er mørkegrønne med en lysere underside og små, hidsige torne. De lange, stikkende grene kryber langs jorden som ukrudt. Blomsterne er lyse og rosa, og efter afblomstringen dukker bærrene frem - i virkeligheden en hel masse små frugter, der sidder sammen i tætte klaser. De umodne brombær er små, hårde og grønne. Gradvist bliver de rødere i farven for endelig - sidst på sommeren og ind i efteråret - at blive til uimodståelige sorte og saftige bær. Vær forsigtig når du plukker de modne bær, for de smatter let ud.

  • Strandeng, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
    Bær: Juli, august, september, oktober.
    Strandeng, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
    Bær: Juli, august, september, oktober.
    Sådan genkender du brombær
    • 1. De lange, tornede grene (ranker), der vokser til sammenfiltrede krat.
      2. De lyse og rosa blomster.
      3. De sorte bær, der består af en masse små, sammenhængende frugter.

Risiko for forveksling

Du kan godt tage fejl af brombær og korbær - de ligner hinanden meget i både form og farve, men korbær er mindre og ikke så kraftige i smagen som brombær. De umodne (røde) brombær kan også godt på afstand ligne hindbær, men brombær er helt hårde, når de stadig er røde og umodne. Både korbær og hindbær kan sagtens spises. Der findes også blandinger af brombær og hindbær - for eksempel boysenbær, som ligner store brombær (bare uden den dybe smag).

KOMMER SNART