Brøndkarse

Brøndkarse er en skarpt smagende urt, som du kan være heldig at finde i stort antal langs vandløb og åer. Den skarpe smag har været brugt til madlavning i århundreder, og brøndkarsesuppe er stadig en klassiker i mange køkkener.

  • Sankested

    Brøndkarse findes ved og i vandløb, søer og åer med god gennemstrømning og klart vand. Den kan stå op ad bredden eller vokse ude i vandet, så en del af planten er skjult. Du skal være opmærksom på ikke at plukke brøndkarse i vandløb med græssende kvæg eller får i nærheden, da der kan overføres en leverparasit til mennesker, hvis dyrene er smittede.

  • Sø, vandløb.
  • Sæson

    Du kan normalt plukke brøndkarse fra maj til november, men i milde vintre kan du være heldig at finde den året rundt.

  • Hele planten: Maj, juni, juli, august, september, oktober, november.
  • Beskrivelse

    Brøndkarse bliver 40 til 60 cm høj og har hule, saftige stængler. Bladene er ovale og ligner små åkander. De sidder parvist i sideskud fra hovedstænglen, og ender med et enkelt rundt blad. Planten er glat over det hele. Den får små, hvide blomster med en gulgrøn midte.

  • Sankning

    Skær eller knib de spæde skud af planten. Når brøndkarse sætter blomst, bliver den kraftigere i smagen, så med mindre du ikke kan få nok skarphed i smagen, så bør du undgå at sanke blomstrende brøndkarse.

Risiko for forveksling

Bladene fra brøndkarse kan forveksles med den giftige vorterod, der dog ikke vokser i vand, men i fugtig jord. Vorterod vokser heller ikke på stængel, men i lave tæpper, den får gule blomster og har ikke brøndkarses karakteristiske, skarpe smag. Vorterod er ikke giftig i små mængder, så du kan godt smage en smule for at tjekke, hvis du er i tvivl.