Gråbynke

Gråbynke har en kraftig smag af peber, og man kalder den derfor også for fattigmandspeber. Men man behøver ikke at være fattig for at plukke gråbynke, for pebersmagen følges med en masse andre smage, der er lækre at bruge i maden.

  • Gråbynke findes ofte på steder, hvor mennesker af en eller anden grund har gravet i jorden. Jorden må godt være tør og sandet, og hvis der også er godt med lys, er gråbynken nok ikke langt væk. Den bliver omkring en meter høj og har en grov, rødbrun stængel med mange sideskud. Bladene er groft og ujævnt hakkede i siderne. Deres overflade er mørkegrøn og glinsende, mens undersiden er mere mat grålig. Øverst sidder de gråbrune blomster og blomsterknopper i klaser langs stænglen - det er dem, du er interesseret i. Når du sanker gråbynke, klipper du de øverste 20-30 cm af stænglen og tager med hjem i køkkenet.

  • Strandeng, vandløb, by, hegn, grøftekant, græsland.
    Hele planten: April, maj, juni, juli, august, september, oktober.
    Sådan genkender du gråbynke
    • 1. Den grove, rødbrune stængel.
      2. De glinsende, mørkegrønne blade med grålig underside.
      3. De gråbrune blomster og blomsterknopper i klaser øverst på planten.

Risiko for forveksling

Gråbynke kan godt forveksles med strand-malurt, have-malurt og andre slags bynke. De kan sådan set godt spises, men mange er dem er for bitre til, at det er en rigtig god idé. Bynke-allergikere reagerer i øvrigt på den friske gråbynke, men så snart den er blevet tilsat en ret, giver gråbynke ikke længere allergi.