Hassel

Hvis du kun har smagt de hasselnødder, man køber i butikkerne, så skal du forberede dig på en stor overraskelse, når du første gang spiser en frisk hasselnød lige fra træet. Her får du den ægte, saftige oplevelse af den danske nationalnød.

  • Hassel kan godt lide fed og næringsrig jord og direkte sollys. Den slår gerne rod under gamle egetræer, hvor lyset slipper gennem blad-dækket. Normalt er hassel en høj busk med mange gråbrune stammer, der stritter op i vejret ved siden af hinanden, men den kan også udvikle sig til et rigtigt træ. Bladene er runde eller hjerteformede med tydelige årer, savtakkede kanter og små hår på undersiden. Blomsterne er rødgule. De brune nødder sidder to eller tre sammen i klaser og er omkring halvanden cm i diameter. Hver nød sidder i en såkaldt “hase” - et lille lysegrønt hylster. Det er bedst at plukke nødderne direkte fra træet, da de hurtigt bliver ormebefængte, når først de har ramt jorden.

  • Løvskov, by, hegn.
    Umodne nødder: September. Modne nødder: Oktober.
    Sådan genkender du hassel
    • 1. De mange gråbrune, strittende stammer.
      2. De runde eller hjerteformede blade med savtakkede kanter og små hår på undersiden.
      3. De runde, brune nødder i lysegrønne haser.

Risiko for forveksling

Hassel kan ikke rigtig forveksles med andre buske (hvis ellers du holder øje med dens kendetegn).