Japansk Pileurt

Japansk pileurt Japansk pileurt er en af de mest aggressive invasive ukrudtsplanter i Danmark og kan indtage store områder. Så det er egentlig naturpleje at plukke den og hjælpe med at holde den nede. Hvad kun de færreste ved er, at det er en fantastisk råvare, som smager hen ad rabarber.

  • Sankested

    Japansk pileurt gror gerne i fugtig og næringsrig jord i udkanten af løvskov eller på bredden af vandløb og søer. Den slår sig også gerne ned i parker og i udkanten af byggepladser. Hvis den får lov at sprede sig, kan den dække store arealer og nærmest stå i små skove.

  • Vandløb, sø, løvskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
  • Sæson

    Japansk pileurt er bedst i april og maj, hvor den skyder fem til ti cm om dagen. Hvis den jævnligt skæres ned i løbet af foråret og den tidlige sommer, kan du plukke nye skud indtil juli eller endda august.

  • Unge skud: April, maj.
    Hele planten: April, maj, juni, juli.
  • Beskrivelse

    Japansk pileurt har en hul, rødplettet stængel, der kan blive op til to en halv meter høj. Den får brede, elipseformede blade med en lille spids yderst på bladet. Selve stænglen er leddelt og ligner en kraftig, grøn bambus. De nye skud er mellem 10 og 50 cm høje, ser saftige ud og har rødlige blade. Japansk pileurt får små, hvide blomster, der sidder i ranker langs små stilke i toppen af urten.

  • Sankning

    De nye stængler er bløde og saftige, og du kan nærmest mærke på planten, hvor den begynder at bliver fibret, hård og kedelig. De nye skud skærer du af med en kniv, hvor du synes, at stænglen stadig er blød. Når planten bliver ældre, kan du plukke den bløde og saftige top - omkring 30 cm. De lidt ældre skud kan du også bruge. Husk ikke at smide plantedele i naturen eller på komposten, da de hurtigt formerer sig fra selv den mindste plantedel.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.