Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Karl Johan

Karljohan er en af de mest populære svampe, der findes. Den er let at kende, nem at tilberede og har en lækker nøddeagtig smag.

  • Karljohan er en klassisk efterårssvamp. Den vokser på underlag af mos og græs under store ege-, bøge- og grantræer. Kig efter en stor, gråbrun svamp med hvid eller lysebrun stok og en lidt fedtet hat, der kan blive helt op til 25 cm i diameter. Stokken bliver op til ti cm høj og er dækket af et fint, lyst net. Under hatten sidder små gullige eller olivengrønne rør. Skær svampen over med en kniv tæt på jorden og fjern det værste jord med en børste.

  • Løvskov, nåleskov, by.
    Hele svampen: August, september, oktober.
    Sådan genkender du karljohan
    • 1. Den gråbrune og fedtede hat.
      2. Den lysebrune eller hvide stok, der er dækket af et fint net.
      3. De gullige eller olivengrønne rør under hatten.

Risiko for forveksling

Hvis din svamp har rør under hatten og matcher beskrivelsen af en karljohan, kan du være ret sikker på, at den kan spises. Men hold øje med satans rørhat (bleghvid hat, kvalmende lugt), djævlerørhat (rosa hat, orange net) og rødgul rørhat (blegrosa hat, orange rørender), som alle er giftige. Man dør ikke af at spise dem, men man kan få det ret dårligt. Desuden har Galderørhat en kedelig, bitter smag - uden at være giftig. Galderørhatten har en tør hat, hvor karljohans er mere fedtet, dens rør er mere hen i det rosa og så er netlaget på galderørhattens stok mørkere end hos karljohan.

KOMMER SNART