Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Mjødurt

Mjødurt er en af de helt klassiske nordiske urter, der har været brugt i mange hundrede år til at krydre mjød, øl og vin. Men du kan sagtens bruge mjødurtens helt specielle smag af honning og mandler til andet end mjød, nemlig mad.

  • Mjødurt finder du typisk i nærheden af vand - det kan være langs vandløb, i grøftekanter eller tæt ved en sø. Der skal være lidt fugtigt og lækkert. Hvis forholdene er i orden, står mjødurt til gengæld ofte i stort antal. Mjødurt bliver op til en meter høj og er let at kende på sine hvide blomster, der tiltrækker sværmende insekter i stor stil. Bladene er rødlige først på året, siden grønne. De er ovale og savtakkede, glatte på oversiden, men matte og hårede underneden. Den rødlige stængel forgrener sig i flere toppe med små, hvide blomster i store klaser. Som sanker er du interesseret i de helt unge, fine blade og blomsterne, som du kan klippe af i klaser med en saks. Mjødurt har en kraftig smag, så du behøver ikke at tage så meget ad gangen.

  • Vandløb, sø, by, hegn, grøftekant, græsland,
    Blade: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober. Blomster: Juni, juli, august.
    Sådan genkender du mjødurt
    • 1. Voksestedet i fugtig jord - ofte i nærheden af vand.
      2. De hvide blomster i store klaser.
      3. De ovale, savtakkede blade med mat og håret underside.

Risiko for forveksling

Mjødurt kan ikke rigtig forveksles med andre planter (hvis ellers du holder øje med dens kendetegn).

KOMMER SNART