Ramsløg

Ramsløg har været på menuen i Danmark i ihvertfald 6.000 år. Den oldgamle plantes klare lugt af hvidløg breder sig i løvskovene i foråret og er blevet en af de mest markante, spiselige tegn på, at vinteren endelig er slut.

  • Man kan blive helt overvældet på sin forårs-skovtur, når man bevæger sig ind i et område med ramsløg. Lugten er ikke til at tage fejl af. Ramsløg vokser i store kolonier i de skyggefulde og lidt fugtige dele af skoven, men kan også findes i mindre antal under krat og buskadser. Ramsløg er en lille urt på mellem 20 og 40 cm med lange surfboard-formede blade, der samles som en buket i jorden. Den har hvide, stjerneformede blomster, der sidder i små skærme yderst på lange stilke. Pluk først og fremmest de friske blade, men eventuelt også blomsterknopper, blomster og frøkapsler - det hele kan spises.

  • Løvskov, by, hegn.
    Hele planten: Marts, april, maj, juni.
    Sådan genkender du ramsløg
    • 1. Den klare lugt af hvidløg.
      2. De surfboard-formede blade.
      3. De hvide, stjerneformede blomster.

Risiko for forveksling

Ramsløg kan i sit udseende forveksles med både liljekonval, høsttidløs og dansk arum, der alle er giftige planter. Men ingen af dem har den kraftige duft eller smag af løg og hvidløg, som kendetegner ramsløg.