Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Rødgran

Først skal træet vises, siden skal det spises - men det er ikke bare kræmmerhuse med nødder og kager, der kan spises på det traditionelle danske juletræ. Selve træet byder også på spiselige oplevelser.

  • Rødgran er det mest almindelige skovtræ i Danmark - det dækker faktisk cirka en tredjedel af vores skovareal. Det er mørke, tætte skove, hvor lyset sjældent rammer skovbunden, som er dækket af brune nåle og visne grene. Først når en rødgranskov når en vis alder, og grendækket bliver mindre uigennemtrængeligt, kan små mosser og urter og måske endda en hyld eller to finde vej til skovbunden. Rødgrantræet bliver 30-40 meter højt og har i de unge år rødbrun bark, der med alderen bliver mere grålig og afskallet. Koglerne bliver mellem 10 og 16 cm lange og hænger under grenene, der vokser i kranse op langs stammen. Nålene er stive og stikkende. Find en rødgran og nip de små, grønne skud af grenene, men husk at bede ejeren om lov, inden du for alvor klipper i træerne. Der sidder tit noget brunt fnuller rundt om skuddene, som du i øvrigt ikke er interesseret i at få med.

  • Nåleskov, by,
    Skud: Maj, juni.
    Sådan genkender du rødgran
    • 1. Den rødbrune bark, der på ældre eksemplarer bliver mere grålig og afskallet.
      2. De 10-16 cm lange kogler, der hænger under grenene.
      3. De stive og stikkende nåle.

Risiko for forveksling

Rødgran kan godt ligne skovfyr - begge træers grene sidder i kranse rundt om stammen, men på rødgranen sidder der små kviste mellem de store grene, det gør der ikke på skovfyren. Skovfyr er ikke giftig. Men hold øje med granlugten - den giftige taks kan godt ligne gran, men har slet ikke den markante lugt.

KOMMER SNART