Salturt, almindelig

Salturt er en meget populær urt på restauranter, hvor den bliver brugt som et sprødt indslag med en helt særlig salt smag. Før i tiden, dengang salt var en dyr luksusvare, indsamlede man i Danmark vild salturt, og brugte det som erstatning for salt i maden.

  • Salturt ligner en lille blød kaktus uden torne, der har tilpasset sig det barske miljø langs kysterne, hvor den jævnligt oversvømmes med saltvand. Den har brug for det salte vand omkring rødderne for at overleve, så den står enten i kolonier helt ud til havet eller i områder med små saltvandssøer. Stænglerne er runde, kødfulde, saftige og forgrener sig to og to overfor hinanden. Planten bliver omkring 30 cm høj og kan variere i farven fra lys grøn til rødlig. Den unge salturt er bedst, for i løbet af sæsonen bliver planten kraftigere og mere træ-agtig. Klip eller skær den øverste del af planten af (uden at hive den op med rod).

  • Strandeng, marsk.
    Hele planten: Juni, juli, august, september.
    Sådan genkender du salturt
    • 1. Voksestedet i nærheden af saltvand.
      2. De runde, leddelte stængler.
      3. Sidestænglerne, der sidder parvist overfor hinanden.

Risiko for forveksling

Salturt kan ikke rigtig forveksles med andre planter (hvis ellers du holder øje med dens kendetegn).