Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Skovsyre

Skovsyre kaldes også surkløver på grund sin fine kløverform og syrlige smag. Den er god som et friskt element i både det salte og det søde køkken.

  • Sankested

    Skovsyre finder du i stort set hele landet - dog lidt sjældnere i Nord- og Vestjylland. Den kræver ikke meget næring eller sollys og vokser derfor oftest på mørke, næringsfattige steder, hvor andre planter almindeligvis giver op. Når du kigger efter skovsyre, skal du derfor finde de åbne områder inde mellem træerne, hvor solens stråler sjældent rammer.

  • Løvskov, nåleskov, by.
  • Sæson

    Skovsyre blomstrer alt efter vejrforholdene mellem april og juni - når anemonerne er færdige med at blomstre. Den smager kraftigst i foråret, men med mindre vinteren er hård, kan den plukkes hele året.

  • Hele planten: Hele året
  • Beskrivelse

    Skovsyre er en lille, grøn kløverplante med en trådtynd, lysegrøn stængel på mellem fem og ti cm og tre hjerteformede blade. På undersiden kan bladene blive svagt rødlige. Da skovsyre trives godt på områder, hvor andre planter tit giver op, har den tendens til helt at overtage og danne et blødt, lysegrønt tæppe i hele skovbunden. Blomsten er gul inderst og har fem hvide blade med rosa violette striber og en tynd, rosa stilk. Skovsyrens frø ligger i en lille grøn kapsel.

  • Løvskov, nåleskov, by.
  • Sankning

    Skovsyre er lille og sart, så du kan nemt komme til at hive hele planten op med rod. Det er derfor en god idé at klippe eller skære stilken over, så planten har mulighed for at blive ved med at sprede sig. Gør i øvrigt dig selv en tjeneste og vær omhyggelig når du plukker skovsyre, så du ikke får for meget smuds fra skovbunden med op - ellers det kan hurtigt blive en stor opgave at rense skovsyren hjemme i køkkenet.

  • Løvskov, nåleskov, by.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.