Skvalderkål

Skvalderkål blev oprindeligt hentet til Danmark af munke, der syntes, at den var en herlig krydderplante. Siden har den spredt sig gevaldigt og er blevet til haveejernes fjende nummer ét.

  • Skvalderkål vokser tæt sammen i skyggen på let fugtig jord - ofte så tæt, at de kvæler al anden bevoksning. Planten bliver op til en halv meter høj og har spidse, savtakkede blade, der sidder tæt sammen langs stænglen. Når den sætter blomster, kan den skyde en hel meter op i luften, hvor den sætter små, hvide blomster samlet i skærme. Du plukker hele planten til madlavning - gerne lige inden bladene folder sig ud, og planten stadig er lille, lækker og lysegrøn. Du er især på udkig efter de helt nye, glatte og glinsende blade.

  • Strandeng, vandløb, sø, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
    Hele planten: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november.
    Sådan genkender du skvalderkål
    • 1. De spidse, savtakkede blade.
      2. De små, hvide blomster, der sidder samlet i skærme.
      3. Den meget tætte koncentration af planter på samme sted.

Risiko for forveksling

Skvalderkål kan ikke rigtig forveksles med andre planter (hvis ellers du holder øje med dens kendetegn).