Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Stor Nælde

Vi kender alle den sviende fornemmelse i huden, som brændenældens små hår efterlader, så vi har lært at undgå den - selvom der faktisk er god grund til at tage den med i køkkenet.

  • Du finder brændenælder overalt, hvor jorden er god og fed - tit i store, faretruende områder af stikkende svie på næsten en meters højde. Planten har karakteristiske savtakkede blade, der sidder parvist overfor hinanden. På både blade og stilk sidder de små, stikkende hår, så du skal pakke dig godt ind, når du plukker brændenælder. Det er bedst at plukke i foråret, når planterne stadig er små og delikate. Klip dem over ved jorden og tag dem hele med hjem. Senere på sommeren kan du bare klippe de øverste 10-15 cm af brændenælderne, så du fra hver plante får et topskud med et par håndfulde af de savtakkede blade på stilk.

  • Strandeng, vandløb, strand, løvskov, nåleskov, by, hegn.
    Hele planten: Marts, april, maj. Topskud: Juni, juli, august, september, oktober, november.
    Sådan genkender du brændenælde
    • 1. Højden på op til 80 cm (hvis ikke den lige har valgt at krybe langs jorden).
      2. De savtakkede blade, der sidder parvist overfor hinanden.
      3. De stikkende og brændende hår på både blade og stilk.

Risiko for forveksling

Brændenælde hedder egentlig “stor nælde” og kan forveksles med døvnælde, der ikke er lige så stor som brændenælde - og ikke stikker. Døvnælde er spiselig, og du kan bruge den meget ligesom brændenælde i køkkenet.

KOMMER SNART