Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Syre, almindelig

Almindelig syre (eller engsyre) har i århundreder været brugt som spiseplante over hele verden. I mange lande indgår den i traditionelle, lokale retter - ofte sammen med spinat.

  • Sankested

    Almindelig syre trives på let fugtig til tør jord i hele Danmark. Ofte finder du den på skrænter, græsland og andre steder med meget sol. Også i grøftekanter, på græsplaner og langs veje og stier er almindelig syre udbredt.

  • By, hegn, grøftekant, græsland.
  • Sæson

    Du kan plukke almindelig syre fra marts til oktober, men den er bedst før og efter blomstring (mens den blomstrer, er bladene ret grove og bitre). Hvis den bliver slået eller skåret ned og skyder igen, kan spæde blade plukkes helt frem til oktober.

  • Hele planten: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober.
  • Beskrivelse

    Almindelig syre har en tynd stængel, der kan blive næsten en meter høj. Den deler sig ofte og danner flere let krogede toppe med små rustrøde blomster, der sidder tæt langs stænglen. Stænglen skyder op fra en buket af ovale blade, som minder om ægformede spyd med små modhager i bunden. Almindelig syre indeholder oxalsyre, som kan være let giftigt i store mængder, så spis kun lidt af gangen.

  • Sankning

    Hele planten kan spises, men bladene er de mest delikate. Pluk derfor helst de spæde blade.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.