Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Vild Pastinak

Vild pastinak (eller almindelig pastinak) er den vilde forfader til den pastinak, du kan finde hos grønthandleren. Du har højst sandsynligt set den i det høje græs langs veje og cykelstier.

 • Sankested

  Vild pastinak er en hårdfør plante, som kan klare de fleste forhold. Derfor kan den findes i rigtig mange slags natur. Den vokser i skygge og fuld sol, på både tør og fugtig jord, og står som regel i kanten af veje, på skrænter og i områder, der får lov at stå udyrkede og ubebyggede med højt græs og urter.

 • Strandeng, vandløb, strand, sø, nåleskov, løvskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Bladene kan du plukke fra april til oktober, frø i juli og august. Roden kan du grave op i efteråret. Hvis planten bliver slået eller skåret ned og skyder igen, kan du plukke spæde blade hele frem til oktober.

 • Blade: April, maj, juni, juli, august, september, oktober.
  Frø: Juli, august.
  Rod: September, oktober, november.
 • Beskrivelse

  Vild pastinak har en rillet stængel, der kan blive op til halvanden meter høj. Bladene er savtakkede, delt fire til seks gange og kan i formen minde om ahornblade. De sidder altid meget karakteristisk i par direkte overfor hinanden på stænglen. Blomsterne er små, gulligt grønne og sidder i skærme i toppen af planten. Roden ligner en tynd pastinak.

 • Sankning

  Vild pastinak er i familie med bjørneklo, og saften kan give udslæt, hvis du får den på huden og derefter udsættes for sollys. Det er derfor en god idé at bruge handsker, når du samler vild pastinak, og at være opmærksom når du arbejder med den i køkkenet. Du kan både bruge ældre og yngre blade. Klip frøstanden af med en saks. Grav roden op - helst på planter, der ikke har sat blomster og frø endnu. Det kræver en haveskovl at få hele roden op, og du skal sørge for, at du har fået lov til at grave af den, der ejer området.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger, hvis du sikrer dig, at planten har gule blomster.