Strandkarse

Strandkarse er en af de urter, der sparker igen! Den bliver kaldt nordens wasabi, fordi den smager som den grønne, japanske peberrod, du får til din sushi. Måske den endda er bedre end wasabi til sushi, for helt så hårdt sparker den trods alt ikke.

  • Strandkarse finder du på stranden, hvor dødt tang giver næring til jorden, eller længere inde på land, hvor jorden har mere næring, men stadig er salt. Strandkarse er en grå-grøn urt, der kan blive op til en meter høj med mat, bleg-grøn stængel og aflange, ovale blade, der ender i en spids. Bladene er blanke og voksagtige med små, skarpe takker. I foråret ligner strandkarse en buket af blade, der stikker op ad jorden, samlet ved roden. Senere får den stængel, forgrener sig lidt og vokser lige op i luften. De små, hvide blomster sidder samlet i kugler i toppen af planten. Frøene er flade og ligner bleg-grønne kerner fra en peberfrugt. Sank strandkarse med kniv eller saks, så roden ikke rives op. Først på sæsonen plukker du bladene, herefter kan du plukke hele toppen af planten (med stængel, blade og det hele). Mærk, hvor langt ned stænglen er bøjelig - og klip her.

  • Strandeng, strand, by.
    April, maj, juni, juli, august.
    Sådan genkender du strandkarse
    • 1. De savtakkede, blanke, voksagtige, aflange, ovale blade, der ender i en spids.
      2. De små, hvide blomster, der sidder som kugler i toppen af planten.
      3. De flade, bleg-grønne frø.

Risiko for forveksling

Strandkarse kan ikke rigtig forveksles med andre planter (hvis ellers du holder øje med dens kendetegn).