Martsviol

Martsviol har lagt navn til farven violet og har været brugt meget i det søde køkken. Vi har glemt den lidt herhjemme, men i Frankrig bruger man stadig martsviol til viol-likør, viol-bolcher og klassiske viol-desserter.

  • Martsviol vokser i fugtig jord med masser af næring - områder med en god portion rådnende blade fungerer perfekt. De dukker frem som små blå-violette blink i mange græsplæner, løvskove (især bøgeskove) og under hække nær beboelse. Martsviol bliver 5-15 cm høj, har hjerteformede blade og lys- eller mørkviolette blomster med en lille, gul plet i midten. Pluk forsigtigt de udfoldede blomsterhoveder ved at knibe dem af øverst på stilken.

  • Løvskov, hegn, grøftekant.
    Blomster: Marts, april.
    Sådan genkender du martsviol
    • 1. Højden på 5-15 cm.
      2. De hjerteformede blade.
      3. De lys- eller mørkviolette blomster med en lille, gul plet i midten.

Risiko for forveksling

Martsviol kan ikke rigtig forveksles med andre planter (hvis ellers du holder øje med dens kendetegn). Der findes dog et par andre slags violer, som også er spiselige, men som ikke smager af noget.