Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Spansk Kørvel

Spansk kørvel, eller “sødskærm” som den også kaldes, har en sødlig smag, der er perfekt til kager og desserter, men som også gør sig også godt i det salte køkken - især til fisk og skaldyr.

  • Spansk kørvel trives i fugtig jord - ofte i skyggen, men lige så gerne under fuld sol. Den bliver op til 120 cm høj og har trekantede blade, der deler sig i fjerlignende former, som kan minde om bregner. Bladene er let behårede og føles fløjlsbløde. Stænglen er hul og rund med riller. De små, hvide blomster sidder i paraplyformede skærme, og frøene ligner små, grønne og kantede bananer, der sidder opadrettet i små klynger. Spansk kørvel er ikke en særligt hårdfør plante, så pluk med forsigtighed. Du kan både bruge stængel, blade, blomst og frø fra spansk kørvel, men de lysegrønne blade er de bedste. Lad være med at plukke bladene helt inde fra stilken, men tag i stedet de yderste spidser fra flere blade og planter.

  • Løvskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
    Blade og stængel: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november. Blomster: Maj, juni. Frø: Juni, juli.
    Sådan genkender du spansk kørvel
    • 1. De trekantede, bløde og hårede blade, der ligner grønne fjer.
      2. Den hule stængel med riller.
      3. De små, hvide blomster i paraplyformede skærme og de banan-lignende frø.

Risiko for forveksling

Spansk kørvel kan forveksles med andre skærmplanter. Du skal især skal være opmærksom på den giftige skarntyde. Stænglen på skarntyde er dog glat med blåligt skær og rødplettet forneden. Desuden har kun spansk kørvel duften og smagen af lakrids. Hvis ikke den dufter af lakrids, når du knuser et blad mellem fingrene, så skal du ikke spise planten.

KOMMER SNART