Cikorie sauteret med chili og hvidløg
- 500 g Vild cikorie
- 4 fed hvidløg
- 1 chili eller et nip tørret chili
- Salt
- 10-12 isterninger
- Rengør cikorien ved at fjerne den nederste del der er tættest på roden, og vask den grundigt under rindende vand.
- Forbered et isbad mens du bringer en stor gryde med vand I kog. Blancher cikorien I det saltede vand I to minutter, hvorefter du afkøler den i isbadet
- Knus hvidløget en smule med den flade side af en kniv
- Imens cikorien køler af, laver du en “Soffrito” I en pande ved lav til mellem varme at tilberede chili og knust hvidløg I olivenolie I tre minutter. Vær forsigtigt på at hvidløget ikke brænder på.
- Sørg for at hæld alt vandet fra cikorien før du tilføjer det til panden. Sautér den med et gran salt og peber og tilbered den på panden I cirka seks minutter, og rør jævnligt.
- Sluk for varmen, fjern hvidløget og anret cikorien med dens sauce på en tallerken, og servér den varm.
Tips
Tilberedning af grønt “ala ripassatta” er en teknik der stammer fra den centrale Italien, hvor den typisk benyttes ved tilberedningen af bitre urter. Når urterne blanceres før de steges, mindskes deres bitterhed betydeligt, og det er en teknik der kan bruges til de fleste bitre urter. Traditionelt er ripassatta lavet med cikorie, mælkebøtte eller bladbede, men cikorie er en favorit. Retten serveres som tilbehør eller som en antipasti. Chili, hvidløg og olivenolie blandes perfekt med bitterheden og pakker retten fuld af smag.
Alessandro Ciofani
Medejer og kok
Rufino Osteria åbnede den 1. april 2016 på Christianshavn i København. Det traditonelle osteria tilbyder en venlig og orginal atmosfære hvor du kan nyde madlavningskunst fra det åbne køkken ud i restauranten. Rufino blev grundlagt af kokken Alessandro Ciofani fra Rom, sammen med Alberto Sala fra Piemonte sammen med de to kokke Paolo Bonello and Cristiano Sala også fra hovedstaden.
Rufino vil igennem deres retter, vise en rejse der starter i de italienske gastronomiske traditioner og bevæger sig op igennem de euroæiske inflydelselser hele vejen til Danmark. Restauranten har fundet liv i en af de ældste paladser i Christianhavn. Her har maden ligeledes skabt en magi, ved at transportere atmosfære fra de romanske taaverne for to århundreder siden til skandinavien. På Rufino er cavatelli, orchietten og strozzapretien hjemmelavet og menuen er primært inspireret af tradtionelle retter fra Rom.