Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strandfladbælg

Strandfladbælg bliver også kaldt strandært. Dens frø er nemlig små ærter, og dens skud og blomster smager ligesom ærteskud.

  • Sankested

    Strandfladbælg vokser på de fleste danske strande - både stenstrande og sandstrande. Den kan vokse direkte i det løse hvide sand på stranden, så du finder den både på og omkring klitterne og ude på selve stranden.

  • Strandeng, strand.
  • Sæson

    Skud kan du plukke fra april til juni, mens blomsterne er klar til at blive sanket fra juni til et stykke ind i juli.

  • Skud: April, maj, juni.
    Blomster: Juni, juli.
  • Beskrivelse

    Strandfladbælg er en krybende urt, der vokser langs jorden. Stænglen er kantet og typisk mellem 20 og 60 cm lang. De elipseformede blade sidder parvist på stænglen. De er matte i farven og mørkegrønne på oversiden, men lysere nedenunder. Skuddene sidder samlet i en tynd bælg og består af tæt sammenfoldede blade, der sidder som i en klase. Blomsterne ligner små orkidéer, er lyserøde over mod lilla og kan også sidde tæt i en klase. Ærterne sidder i små bælge.

  • Sankning

    Strandfladbælg har ikke et særligt kraftigt rodnet, og den vokser ofte i sand, så du kan let komme til at hive hele planten op med rod. Det er derfor bedst at klippe eller knibe skuddene af, mens du holder igen i resten af planten. Strandfladbælg er med til at forhindre sandflugt, så undgå at gøre for seriøse indhug i bestanden.

  • NB!

    Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten ikke spises, på grund af begrænset kendskab til risici. Der er begrænset viden om plantens indholdsstoffer og dens effekt på mennesker ved indtag. Beslægtede arter af fladbælg, såsom græsfladbælg kan skade nervesystemet ved indtag af store mængder.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.