Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Salturt, almindelig

Almindelig salturt har et lækkert sprødt bid og en særlig salt smag, der har gjort den populær på mange restauranter. Før i tiden, da salt var en dyr vare, samlede man salturt som erstatning.

  • Sankested

    Almindelig salturt har tilpasset sig det barske miljø i de åbne områder langs kysterne. Den vokser i store kolonier i marsker og på strandenge, der jævnligt oversvømmes med saltvand. Den har brug for det salte vand omkring sine rødder for at overleve, så den står enten helt ud til havet, i små saltvandsøer eller i mudret jord og dynd.

  • Strandeng.
  • Sæson

    Du kan plukke salturt fra juni til september.

  • Hele planten: Juni, juli, august, september.
  • Beskrivelse

    Almindelig salturt ligner en lille, blød kaktus uden torne, der forgrener sig ud i mange små, leddelte stængler. Stænglerne er runde, kødfulde og saftige og forgrener sig to og to overfor hinanden. Planten bliver omkring 30 cm høj og kan variere i farven fra lysegrøn til rødlig. I løbet at sæsonen bliver salturt kraftigere og mere træ-agtig.

  • Sankning

    Klip eller skær den øverste halvdel af planten - så kan den nemlig vokse videre efter dit besøg. Når de senere på sæsonen bliver mere træ-agtige, er det nærmere den øverste tredjedel, du skal gå efter. Salturt står i løst underlag, så du kommer let til at hive hele planten op med rod, hvis du forsøger at plukke den - lad være med det.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.