Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Fuglekirsebær

Veddet fra fuglekirsebær er eftertragtet i møbelfremstilling fordi det minder om mahogni i udseende. Bærrene bliver ofte overset, men smagsmæssigt byder de på en kirsebær-oplevelse, der er langt mere nuanceret end den, vi kender fra kirsebærrene i dagligvarehandlen.

 • Sankested

  Mange steder har man plantet fuglekirsebær i læsiden af hegn, men hvis den bliver for vindudsat, bærer den mindre frugt. Som sanker vil du derfor helst finde dine fuglekirsebær på steder, hvor vinden holdes lidt stangen - for eksempel i skovbryn, hvor fuglekirsebær vokser i selskab med andre løvtræer (især bøg). Jo længere mod vest, du kommer, desto sværere vil du få ved at finde fuglekirsebær - der vokser mange på Bornholm, hvor de finder sig til rette i lun og tør jord med masser af næring.

 • Løvskov, by, hegn.
 • Sæson

  Fuglekirsebær blomstrer i maj, og bærrene er normalt modne fra juli til august.

 • Bær: Juli, august.
 • Beskrivelse

  Kig efter et pænt højt træ - 20 meter er ikke usædvanligt - med en lige stamme og grene, der vokser som kranse op langs stammen. Barken er rødbrun med markante kork-agtige bånd rundt om stammen. Bladene er savtakkede med en frisk grøn farve på oversiden og lysere underside. Blomster og knopper sidder i bundter, og når træet blomstrer, er det med hvide, langstilkede blomster. Kirsebærrene er gule, røde eller sorte og sidder også på lange, elegante stilke. De er noget mindre end de hårdt pumpede kirsebær, du køber i supermarkedet.

 • Sankning

  Pluk de modne bær med hånden.

Risiko for forveksling

Fuglekirsebær kan forveksles med et lavere træ ved navn surkirsebær, der ikke er farligt, men heller ikke har fuglekirsebærrets spisekvalitet. Surkirsebærrets blade har få og store takker, mens fuglekirsebærrets blade er finere takket.