Rødgran
Først skal træet vises, siden skal det spises - men det er ikke bare kræmmerhuse med nødder og kager, der er spiselige på det traditionelle danske juletræ. Selve træet byder også på kulinariske oplevelser.
-
Sankested
Rødgran er det mest almindelige skovtræ i Danmark - den dækker faktisk cirka en tredjedel af vores skovareal. Det er mørke, tætte skove, hvor lyset sjældent rammer skovbunden, som er dækket af brune nåle, visne grene og ikke ret meget andet. Først når rødgranskoven når en vis alder, og grendækket bliver mindre uigennemtrængeligt, kan små mosser og urter og måske endda en hyld eller to finde vej til skovbunden.
Nåleskov, by,
-
Sæson
De nye granskud fra rødgran kan du høste i maj og juni.
Skud: Maj, juni.
-
Beskrivelse
Rødgranen bliver 30 til 40 meter høj og har rødbrun bark, der med alderen bliver mere grålig og afskallet. Koglerne bliver mellem 10 og 16 cm lange og hænger under grenene, der vokser i kranse op langs stammen. Nålene er stive og stikkende.
-
Sankning
Find en rødgran, der ikke står på en juletræsplantage, og nip de små, grønne skud af grenene. Husk, at du skal have tilladelse til at sanke fra rødgran.
Risiko for forveksling
Rødgran kan godt ligne skovfyr, der ikke er giftig - men kan også forveksles med taks, der er giftig. Ligesom rødgran sidder skovfyrs grene i kranse rundt om stammen, men på rødgran sidder der små kviste ind mellem de store grene - det gør der aldrig på skovfyr. Hold desuden øje med granlugten - taks har slet ikke den markante lugt.