Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Svovlporesvamp

På engelsk hedder svovlporesvamp “chicken of the woods” - og ikke uden grund. Ung svovlporesvamp får nemlig karakter af kyllingekød, når du tilbereder den.

  • Sankested

    Svovlporesvamp er en parasit, der nedbryder træernes kerneved og i sidste ende forvandler det hele til smulder. Den hjemsøger døde eller døende træer, og du finder den især på store, gamle egetræer og andre løvtræer, for eksempel pil og poppel, hvor den vokser direkte på stammen. Ofte angriber den også klassiske have- og prydtræer.

  • Løvskov, by.
  • Sæson

    Svovlporesvamp topper ofte midt på sommeren, men har en ret lang skuldersæson, og kan sagtens dukke op på uventede tidspunkter, hvis vejret arter sig på en bestemt måde. Antallet eksploderer især efter kraftigt nedbør.

  • Hele svampen: Maj, juni, juli, august, september, oktober.
  • Beskrivelse

    Svovlporesvamp har det største frugtlegeme af alle svampe i Danmark - helt op til en meter højt, kan det blive! Det består af en hel masse gule, tungeformede hatte, der vokser oven i hinanden. De rigtig store svovlporesvampe kan danne bælter hele vejen rundt om træerne, og de enkelte hatte bliver mellem 30 og 40 cm store. Som unge er hattene klart gule, men med alderen bliver de mere blege. Deres underside er lysere end oversiden og har tydelige porer.

  • Sankning

    På de unge eksemplarer kan hele svampen bruges, men så snart den vokser lidt til, er det kun de yderste dele af hatten, der har interesse for sankeren. Skær de brugbare dele af stammen med en kniv.

Risiko for forveksling

Svovlporesvamp kan forveksles med kæmpeporesvamp, der vokser som svovlporesvamp, men som er tydeligt fibret-skællet på oversiden af hattene. Kæmpeporesvamp er ikke helt så interessant i køkkenet som svovlporesvamp, men kan godt spises.