Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Skovfyr

Vores oprindelige skovfyr blev stort set udryddet for nogle hundrede år siden, men andre slags skovfyr har nu fundet tilbage i stor stil. I store dele af landet er der anlagt fyrretræsplantager, men ifølge overleveringen står der på Læsø et eneste levende eksemplar tilbage af den oprindelige danske skovfyr.

  • Sankested

    Skovfyrren er en nøjsom størrelse. Den klarer sig uden meget vand og trives fint på stenet, sandet og næringsfattig jord. Til gengæld vil den gerne have masser af lys, så fyrreskove er som regel lyse og behagelige steder, hvor træerne står langt fra hinanden, og der er gode muligheder for underskov af forskellig slags.

  • Nåleskov.
  • Sæson

    Fyrrenåle kan du plukke året rundt, men de friske nåle er de mest interessante. De små, kogleformede knopper og blomsterstande kan du plukke i maj og juni.

  • Blomsterstande: Maj, juni.
    Nåle: Hele året.
  • Beskrivelse

    Skovfyr findes som lave, buskagtige bevoksninger eller som træer, der kan blive 30 til 40 meter høje og har rødbrun, furet bark, der knækker af i flager. Jo ældre træet er, desto mere rødgullig bliver barken, og desto mere skifter træet form fra at minde om et lidt pudsigt juletræ til at få en højtsiddende, uregelmæssig krone og mere spredte grene. De grågrønne, stikkende nåle bliver seks til syv cm lange og sidder sammen to og to. Blomsterstandene er røde, på størrelse med en ært og sidder i spidsen af skuddene.

  • Sankning

    Fyrrenåle stikker, men det er ikke noget, du skal ligge søvnløs over. Du kan sagtens med bare hænder plukke både nåle, knopper og blomsterstande.

Risiko for forveksling

Andre slags fyrretræer kan let forveksles med skovfyr, for eksempel østrigsk fyr og bjergfyr. Østrigsk fyr er et mere dystert træ end skovfyr med mørkegrå stamme, mørkegrønne, lange nåle og kogler uden stilk. Bjergfyr er et mindre træ med rødgrå bark, der ikke flager på samme måde som bjergfyrren. Også det meget udbredte rødgrantræ er let at forveksle med skovfyr, men på rødgranen sidder der små kviste mellem de store grene, det gør der ikke på skovfyrren. Ingen af dem er giftige.