Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Sankt Hans Urt

Sankthans-urt kender de fleste som en haveplante, men du kan også finde den vildtvoksende i naturen. Det er en god spiseplante at kende, fordi den har en lang høstsæson og et særligt sprødt bid.

 • Sankested

  Sankthans-urt kan trives i mange typer natur. Du kan finde den i skove og grøftekanter, men den klarer sig også rigtig godt under tørre forhold på stenet jord. Dens tykke, saftige blade gør nemlig, at den kan holde på væske i fuld sol. Derfor finder du den ofte i den tørre udkant af marker, på strandenge eller på steder som sydvendte skrænter og bakker, hvor solens hårde stråler udtørrer det meste andet planteliv.

 • Strandeng, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Blade kan du plukke fra april til oktober, blomster fra juni til oktober.

 • Blade: April, maj, juni, juli, august, september, oktober.
  Blomst: Juni, juli, august, september, oktober.
 • Beskrivelse

  Den sankthans-urt, du finder i naturen, er ofte krydset med den kultiverede haveurt, så den kan have lidt forskellige former og farver. Det er en saftig og kødfuld plante, der typisk bliver mellem 30 og 80 cm høj. Den er mat grøn i farven, og bladene er runde eller dråbeformede med en antydning af bløde takker i kanten. På høje planter sidder bladene enkeltvist op ad stænglen, mens de på mere buskede eksemplarer sidder i mange små, runde buketter. De små blomster sidder i store broccoli-lignende blomsterhoveder, der kan variere i farven fra hvid til lilla.

 • Sankning

  Pluk bladene uden at skade resten af planten. Blomster skæres eller klippes af.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten ikke spises på grund af manglende kendskab til indhold og risici. Der er foretaget nogle kemiske undersøgelser af plantens overjordiske dele, hvoraf de fleste har beskæftiget sig med indholdsstoffer, der ikke vurderes som toksikologisk betænkelige.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.