Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Pære, almindelig

Der findes mange forskellige slags pærer i Danmark - fra nissehueformede conference-pærer over små saftige gråpærer til den sylteegnede Grev Moltke. De deler sødmen, men vilde pærer kan levere en overraskende og delikat syrlighed.

 • Sankested

  Du kan være heldig at støde på forvildede pærer alle de steder, hvor pæretræer kan vokse - ikke mindst steder, hvor jorden er brun og mættet. Træet tåler dog ikke for meget vind, og trives bedst i lysåbne skove og skovbryn og i hegn, krat og overdrev. Vær opmærksom på, at nedlagte skovløberboliger ofte efterlader en lysning, hvor frugttræer har stået omkring huset - og hvor du kan støde på vildskudte pærer.

 • Løvskov, by, hegn.
 • Sæson

  Pæretræet blomstrer i maj med hvide blomster, der fungerer som en sand magnet på insekter. Frugten er moden fra september til lidt ind i oktober.

 • Pære: September, oktober.
 • Beskrivelse

  Pæren er en kernefrugt, som gror på tornede træer eller store buske. Vilde pærer har ofte kraftige torne på grenene, og frugterne er en del mindre end de store, kultiverede pærer, vi er vant til at se. Frugtens form spænder fra oval til pæreformet. Skrællen er først grøn-gul, men kan senere på sæsonen blive mere rødlig. Frugtkødet er oftest fast, selv efter modning. Bladene er langstilkede og runde eller ovale i formen med fint savtakket rand og en lille, markant spids. Oversiden af bladene er skinnende grøn, undersiden mat lysegrå. Blomsterne er hvide, svagt duftende og sidder samlet i bundter.

 • Sankning

  Hvis ikke pæren let slipper grenen, når du trækker i den, skal du lade den sidde - den er ikke moden endnu. På den perfekt plukkede pære sidder kun en kort stilk tilbage på pæren - uden blad og kvist. For at finde ud af om pæren er rigtig moden, kan du skære den midt igennem og kigge på kernerne. Jo mørkere de er, desto større modenhed. Lysebrune kerner er et sikkert tegn på, at pæren skulle have haft lov til at sidde længere på træet.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger. Kan dog i visse tilfælde forveksles med vilde æbler.