Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Mjødurt

Mjødurt har tidligere været brugt til at krydre mjød, øl og vin. Blomsterne har en særlig duft, som du kan registrere på god afstand, når du nærmer dig et område med mjødurt.

 • Sankested

  Mjødurt er især udbredt i den østlige del af landet, og hører hjemme i områder med fugtig og næringsrig jord. Led efter den i nærheden af vandløb og søer eller grøftekanter med vand i nærheden. Den står ofte som store, mørkegrønne klynger toppet med de karakteristiske hvide kvast-lignende blomster og masser af sværmende insekter omkring.

 • Vandløb, sø, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Du kan plukke blade af mjødurt fra marts til oktober, blomster fra juni til august. Hvis den bliver slået eller skåret ned og skyder igen midt på sommeren, kan mjødurt nogle steder blomstre helt ind i november.

 • Blade: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober.
  Blomster: Juni, juli, august.
 • Beskrivelse

  Mjødurt kan blive op til en meter høj med ægformede, savtakkede blade, der er glatte på oversiden, men matte og hårede nedenunder. Bladene er rødlige først på året (siden grønne) og vokser op langs den rødlige stængel i uregelmæssige størrelser. Øverst forgrener stænglen sig i flere toppe, som er beklædt med små, hvide blomster, der sidder mange sammen i pomponer eller kvaste. Ofte er der et rigt flyvende liv omkring blomsterne - det er insekter, som er i gang med at samle nektar.

 • Sankning

  Det er typisk blomsterne på mjødurt, der sankes, men de spæde forårsblade er også interessante. Mjødurt har en kraftig smag, så du behøver ikke at plukke særlig meget.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.