Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Døvnælde

Døvnælde er brændenældens døve fætter, som du ikke brænder dig på. Det er en meget almindelig urt, som du kan plukke i rigelige mængder. Den smager let af grønne nødder, og de hvide blomster kan live selv de mest kedelige retter op.

 • Sankested

  Døvnælde foretrækker områder med næringsrig jord som grøftekanter, skovbryn, overdrev, parker og haver. Den foretrækker at gro, hvor der er lidt eller ingen skygge. Derfor finder du den i udkanten af grønne områder, hvor der er godt med lys - eksempelvis langs stier og veje. Døvnælde vokser selskabeligt (det kalder man det) - det vil sige sammen med andre urter og ofte med almindelig brændenælde. Nogle gange kan du finde den i små kolonier, der dækker et lille område.

 • Strandeng, nåleskov, løvskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Døvnælde kan du plukke fra april til juli.

 • Hele planten eller bladene: April, maj, juni, juli.
 • Beskrivelse

  Døvnælde har en skarpt firkantet stængel, savtakkede blade, der ligner spyd, og små, hvide blomster. Blomsterne sidder under bladene i små kranse rundt om stænglen. De ligner små, hvide kyser eller engle, der folder deres vinger ud. Døvnælde ligner mest af alt en brændenælde med hvide blomster og uden de små brændehår på bladene. Døvnælde kan blive omkring 50 cm høj og kan også vokse krybende langs jorden.

 • Sankning

  Du kan bruge næsten hele den spæde plante i foråret, men i løbet af sæsonen er bladene og de øverste 15 cm mest lækre og interessante. Du kan eventuelt klippe områder med gamle nælder ned og på den måde bane vejen for nye skud - så kan du plukke spæde og friske nælder helt frem til efteråret. Pluk topskuddene med en kniv eller saks. Det er en god idé at have handsker på, da døvnælde ofte står ved siden af brændenælder.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten kun spises i begrænset mængder, da betydningen af indholdsstoffet verbascosid ikke kan ikke vurderes pga. begrænsede studier.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.