Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Karl Johan

Rørhattene er en svampefamilie, der er meget eftertragtet for sin markante, nøddeagtige svampesmag - og rørhattenes ukronede konge hedder karljohan.

 • Sankested

  Led efter karljohan under store ege-, bøge og grantræer, hvor jorden ikke er dækket af alt for mange blade. Hvis underlaget endda er mosset med små tuer af bølget bunke og andre græsser, begynder det for alvor at ligne karljohan-territorium. De popper ofte op i stort antal på skovveje gennem granplantager og i bøgeskove, hvor skovbunden er lidt sur.

 • Løvskov, nåleskov, by.
 • Sæson

  Karljohan-familien består af tre svampe, der har lidt forskellig sæson. Sommer-rørhat kan du plukke fra juni til september, mens spiselig rørhat og rødbrun rørhat er klar til at blive plukket fra juli til oktober - og i nogle år helt ind i november. Generelt giver et varmt og vådt efterår ekstra mange rørhatte.

 • Hele svampen: Juni, juli, august, september, oktober.
 • Beskrivelse

  Karljohan kan blive ret stor med en hat på op til 25 cm i diameter, men normalt finder du dem i størrelsesordenen 10 til 15 cm. Det er en gråligt brun svamp med en lidt fedtet hat og lysebrun eller hvidlig stok, der rager 5 til 10 cm op over skovbunden. Hvis du kigger godt efter, kan du se et fint net på stokken, som er en af karljohans kendetegn. Farven på rørmundingerne på svampens underside bevæger sig i svampens levealder fra det hvide over det gullige til en olivengrøn nuance, når svampen er gammel.

 • Sankning

  Skær svampen af en centimeter over jorden og børst det værste jord af med en lille børste. Du kan også komme af med de smudsige dele ved at spidse bunden af stokken med en kniv. Snegle og orme er ret vilde med karljohan, så tjek efter i skærefladen om svampen er angrebet af utøj, eller om kødet er pænt og ensartet. Ofte er det kun stokken og den midterste del af hatten, der er angrebet af orm.

 • Hele svampen: Juni, juli, august, september, oktober. Hele svampen: Juni, juli, august, september, oktober.

Risiko for forveksling

Karljohan kan forveksles med galderørhat, der har en kedelig bitter smag - uden dog at være giftig. Galderørhat har en tør hat, hvor karljohans er mere fedtet. Desuden har galderørhat et mere tydeligt net på stokken, og dens rør er mere hen i det rosa, hvor karljohans rør er gullige eller olivengrønne.