Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Vild Timian

Vild timian (eller smalbladet timian) er en mild og anderledes timian end den variant, du kender fra Sydeuropa. Dens smag er underspillet og særpræget, og for mange er det smagen af dansk sommer.

 • Sankested

  Vild timian er udbredt i Jylland, i det nordlige Sjælland og på Bornholm. Den vokser i tør og sandet jord, hvor der er masser af lys. Du finder den typisk i grøftekanter i sandede områder eller på strandenge, hvor den kan stå i fuld sol. Den kan også findes på tørre skrænter, heder og klippeoverflader.

 • Strandeng, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Grenene fra vild timian kan du plukke allerede fra maj, mens blomsterne ankommer i juni. Sæsonen slutter i august. Vild timian har den kraftigste smag, når den står i blomst, så det kan betale sig at vente med at sanke timian, til du ser de lilla blomster.

 • Blomster: Juni, juli, august.
  Hele planten: Maj, juni, juli, august.
 • Beskrivelse

  Vild timian er en lille, grenet urt, der ligner en miniatureudgave af den timian, du kender fra supermarkeder. Den har rødbrune, trælignende stængler og små elipseformede, grønne blade. Vild timian får små, lyserøde eller violette blomster, der sidder i klynger øverst på hver stængel. Den gror ofte i tæppe- eller pudelignende formationer, og når planten blomstrer, kan den ses som lyserøde padehatte i landskabet.

 • Sankning

  Klip grene af med en god saks, men ikke for langt nede, for så kan planten ikke vokse videre. Hvis du skal bruge blomsterne, klipper du bare toppen af planten.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.