Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Vildæble

Vilde æbler er en fælles betegnelse for alle de enormt interessante, nærmest uspiselige og virkelig delikate æbler, der vokser på må og få rundt omkring i de danske skove og overdrev. Det er navnløse æbler, som naturen selv har frembragt.

 • SANKESTED

  Æblet falder sjældent langt fra stammen, men kernerne kan godt rejse lidt længere, før de finder sig til rette og slår rod. Du kan være heldig at støde på vilde æbler alle de steder, hvor æbletræer kan vokse - især hvor jorden er brun og mættet. I lysåbne skove og skovbryn og i hegn, krat og overdrev trives de bedst.

 • Løvskov, nåleskov, by, hegn.
 • SÆSON

  De fleste vilde æbler er plukkeklare hen mod september og oktober - nogle så tidligt som august.

 • Æbler: September, oktober.
 • BESKRIVELSE

  Når kernerne fra de fornemme, kultiverede æbletræer bæres bort og skyder op som uægte børn, bliver de til buske eller små træer, der i maj og juni blomstrer med små, hvide eller rosa blomster. Mange vilde æbler bliver, modsat deres dyrkede slægtninge, ikke over tre til fire cm i diameter.

 • SANKNING

  Hvis ikke æblet let slipper grenen, når du trækker i det, skal du lade det sidde - det er ikke modent endnu. På det perfekt plukkede æble sidder kun en kort stilk tilbage på æblet - uden blad og kvist. For at finde ud af om æblet er rigtig modent kan du skære det midt igennem og kigge på kernerne. Jo mørkere de er, desto større modenhed. Lysebrune kerner er et sikkert tegn på, at æblet skulle have haft lov til at sidde længere på træet.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger. Vilde æbler kan dog i visse tilfælde forveksles med vilde pærer.