Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Kantarel, almindelig

Hvis nogen med begejstring kalder kantareller for skovbundens guld eller kroner dem som svampenes konge, så er de ikke helt galt på den. Almindelig kantarel er nemlig ubestrideligt den mest eftertragtede svamp på vores breddegrader.

 • Sankested

  Almindelig kantarel vokser under træer som bøg, eg, birk og gran - og endda på heder, hvis der står fyrretræer i nærheden. Jorden må gerne være lidt sur i det, så på vindomsuste steder og i magre plantager er der mulighed for at finde en god portion kantareller. De kamuflerer sig som visne blade, men med det rette blik kan skovbunden blive helt levende af solskinsgule kantareller.

 • Løvskov, nåleskov.
 • Sæson

  Hvis det har regnet solidt, popper kantarellerne frem i stort antal allerede i løbet af de tidlige sommermåneder, men almindelig kantarel topper normalt i august.

 • Hele svampen: Juni, juli, august, september, oktober, november.
 • Beskrivelse

  Almindelig kantarel er en flot, gulligt orange svamp med en hat på mellem tre og ti cm i diameter. Stokken er op til et par centimeter tyk og sjældent mere end otte cm høj. Hatten er fast og ofte fedtet med en bølget kant. Almindelig kantarel starter med at være rund i hatten, men efterhånden bliver den mere og mere ujævn og nedtrykket i midten, hvor der dannes en dyb forsænkning. Underneden har den gule ribber og årer, der gaffelagtigt forgrener sig langt ned ad stokken. Selve stokken spidser ofte til ned mod jorden og har samme farve som resten af svampen.

 • Sankning

  Vrid forsigtigt kantarellerne løs ved foden og skær det nederste stykke af.

Risiko for forveksling

Almindelig kantarel kan forveksles med bleg kantarel og almindelig orangekantarel, der dog ikke har den karakteristiske lugt af abrikos. Bleg kantarel er desuden kraftigere og mere bleg i farven end almindelig kantarel, mens almindelig orangekantarel er blødere og tyndere i stokken end almindelig kantarel og mørkebrun ved foden. Almindelig orangekantarel er ikke giftig, men bare ret vandet og kedelig i smagen. En mere uheldig forveksling er den giftige almindelig netbladhat, der også vokser under træer, men har en kraftigt indrullet hatterand.