Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Hummerskørhat

Der findes mere end 100 forskellige slags skørhatte i den danske natur. De har den porøse struktur til fælles - stokken forvitrer nærmest mellem fingrene. For sankeren i den vilde natur er hummerskørhatten med sin klare smag af skaldyr nok den mest eftertragtede af slagsen.

  • Sankested

    Hummerskørhat vokser altid sammen med nåletræer - især fyrretræer. Du finder den tit i grupper, men et enkelt eksemplar kan også dukke op helt for sig selv hist og her.

  • Nåleskov.
  • Sæson

    Du finder normalt hummerskørhat i september og oktober, men nogle gange også tidligere.

  • Hele svampen: August, september, oktober.
  • Beskrivelse

    Det mest iøjnefaldende træk ved hummerskørhat er den mørkerøde farve, der mod midten af hatten bliver mørkere, næsten sort. I tørvejr er hatten fin og tør, men når regnen falder, bliver den skinnende og fedtet. Undersiden har en fedtet tendens i al slags vejr. De største hummerskørhatte måler mellem 10 og 15 cm i diameter og er op til ti cm høje. Stokken bliver to til tre cm tyk og er hvid med rosa anstrøg.

  • Sankning

    Vrid forsigtigt svampen løs eller skær den over ved foden. Hummerskørhat kan godt blive angrebet af larver, så tjek efter i skærefladen om svampen er befængt med utøj, eller om kødet er pænt og ensartet.

Risiko for forveksling

Der findes rigtig mange forskellige skørhatte i de danske skove, og de egner sig ikke alle til madlavning. Som tommelfingerregel kan du prøve at tage en bid af en skørhat - er den meget bitter eller stærk i smagen, så lad den blive i skoven. Den er ikke nødvendigvis giftig, men heller ikke umiddelbart spiselig. Er smagen derimod mild og fin, så kan du spise den - uanset om det er en hummerskørhat eller en af dens mange fætre.