Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strandasters

Strandasters er en urt med et sprødt, saftigt bid og en delikat havsmag. Det kræver dog lidt tid at plukke strandasters, fordi smagen varierer fra plante til plante, så du skal rundt på stranden og smage dig frem.

  • Sankested

    Strandasters vokser i hele landet og har tilpasset sig til forhold med meget salt og kun lidt næring. Du finder strandasters langs kysterne, hvor land bliver oversvømmet af det salte vand - på strandenge, i marskområder og på stenede og sandede strande. Den tåler dog ikke for kraftige bølger, så den står sjældent helt ude i vandkanten. Typisk vokser strandasters lige på den grænse, hvor tidevandet når op, eller mellem klipperne på kystanlæg.

  • Strandeng, strand.
  • Sæson

    Du kan plukke blade fra maj til september, mens blomsterne fra strandasters er sankeklar i juni og august.

  • Blade og stængel: Maj, juni, juli, august, september.
    Blomster: Juni, august.
  • Beskrivelse

    Strandasters forgrener sig op og ud, så den nærmest ligner en stor buket. Den har en glat, grøn stængel, der kan blive rødlig i løbet af sæsonen. Strandasters kan blive op til 50-60 cm høj. I plantens andet leveår sætter den tusindfryd-lignende blomster med en gul skive i midten og kronblade, der varierer i farven fra lyserød over i blå-lilla. Bladene er glatte, kødfulde og saftige. De er enten aflange, tynde og spidse i formen eller mere formet som hovedet på et spyd.

  • Sankning

    Smagen af bladene på strandasters varierer meget og kan være direkte ubehagelig. Derfor er det en god idé at prøve sig frem og finde lige præcis de planter, du synes smager bedst. De nederste og lyseste blade er de mest saltholdige og ofte de mest velsmagende. Pluk eller klip bladene forsigtigt af og sørg for ikke at trække planten op. Klip blomsterhoveder af.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.