Lav Klørtang
Hvor det salte vand møder stenet kyst ses ofte bølgende, brune marker af lav klørtang, der er lige til at plukke. Det er en medgørlig tangart, der byder på masser af muligheder fra det salte til det søde køkken.
-
Sankested
Lav klørtang forsøger at finde en optimal balance mellem sollys, salt og næring i vandet. Det finder den langs mange af de danske kyster, hvor den ofte ligger opskyllet i store, brune måtter i strandkanten. Lav klørtang suger sig fast på sten eller muslingeskaller og vokser helst helt tæt på kysten - ofte på steder, hvor den bliver tørlagt ved højvande. Modsat blæretang, som lav klørtang ofte forveksles med, har den nemlig et praktisk slimlag, der kan holde på fugtigheden.
Strand.
-
Sæson
Lav klørtang kan i princippet høstes hele året men er bedst i forårsmånederne, hvor der ikke er så kraftig begroning af plysalger og små skaldyr.
Topskud: Marts, april, maj, juni.
-
Beskrivelse
Lav klørtang er en gullig eller olivengrøn brunalge, der bliver op til 30-40 cm lang, og som sidder fast på sten med en lille sugekop. Helt yderst på bladene sidder de runde eller hjerteformede frugtlegemer - de såkaldte “receptakler” - der i foråret kan ligne store noprede æg, og hvor lav klørtang gemmer sine frø.
-
Sankning
Når lav klørtang ligger opskyllet på stranden i store dynger, er det fordi, storm og strøm har slidt den løs fra sit underlag. Lad være med at sanke det opskyllede tang. Hold dig i stedet til den friske og levende tang, som du kan gå langs stranden og udvælge. Der kan godt vokse ruer, alger og andet liv på lav klørtang, så du skal udvælge den pæneste og reneste tang og skære de yderste skud af med en saks eller kniv. En god idé er at sanke ved lavvande, hvor der er lettere adgang til det levende tang. Du kan også dykke efter lav klørtang, der findes ned til en meters dybde eller to.
Risiko for forveksling
Ingen risiko for forveksling.