Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Lægekokleare

Lægekokleare er en strandurt, der findes i rå mængder langs de danske strande og kyster - ikke mindst i vinterhalvåret. Den er skarp i smagen som karse og peberrod og gør sig godt i køkkenet, hvor du har brug for et skarpt indspark.

 • Sankested

  Lægekokleare er en saltelskende strandplante, som findes på strande, strandenge og langs veje. Den trives i veldrænet, ikke for våd jord med et højt saltindhold og har det bedst i fuld sol eller en anelse skygge. På stranden finder du den ofte sammen med opskyllet tang oppe mod klitterne, men den har det bedst med en smule læ. Derfor gror den som regel ved klitter eller på strandvolde, mens den på mere stenede strande slår rod mellem stenene. Frøene fra lægekokleare bliver ofte transporteret i rillerne på bildæk og skylles af langs vejen, hvor vejsaltning skaber de helt rette forhold for, at planten kan gro.

 • Strandeng, strand, marsk.
 • Sæson

  Bladene kan plukkes fra november til juni, men de er faktisk bedst i vinterhalvåret. Når frosten rammer, klasker bladene sammen, men når det bliver tøvejr, folder de sig påny ud. Lægekokleare blomstrer fra april til juni, og i den periode er bladene ekstra skarpe og peber-agtige i smagen.

 • Blade: November, december, januar, februar, marts, april, maj, juni.
 • Beskrivelse

  Lægekokleare er en mørkegrøn plante på 20 til 40 cm. Den gror som en buket, der er samlet i bunden med saftige stængler og runde eller hjerteformede blade, som kan ligne formen på en ske. Bladene er glatte og kødfulde med blodårelinende aftegninger på oversiden. Når den blomstrer, får lægekokleare små, hvide blomster, der sidder i kuglerunde klaser. Blomsterne bliver til grønne frøkapsler. Lægekokleare kan enten gro enkeltvis langs stranden eller som små grønne tæpper med et hav af hvide blomster.

 • Sankning

  Du skal bruge lægekokleares blade og blomster. Pluk forsigtigt med en kniv eller saks uden at rive roden op.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.