Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strandmælde

Strandmælde er strandens bladgrønt - den kan nemlig bruges meget på samme måde som spinat. Den gror ofte i store mængder og kan forvandle hele områder til grønne tæpper.

  • Sankested

    Strandmælde har evnen til at udskille salt gennem bladene, så den kan trives under selv meget salte forhold. Den kan desuden klare en del blæst, men er ikke glad for at stå i kraftig vind hele tiden. De saftige blade holder på væsken, så den kan klare fuld sol. Den har brug for næring, som den finder på strande med rådnende, opskyllet tang. Du finder enten strandmælde lidt oppe på stranden eller omkring det opskyllede tang.

  • Strand.
  • Sæson

    Fra april til juli kan du høste hele planten eller bare tage de øverste skud. I august kan du høste frø og plukke enkelte blade.

  • Hele planten og skud: April, maj, juli, juni.
    Frø og enkelte blade: August
  • Beskrivelse

    Strandmælde er en mat grågrøn urt, der typisk er mellem 35 og 80 cm høj. Dens stængel er grøn og til tider rødlig i bunden. Den har lange, spidse, kødfulde blade på mellem fire og otte cm med en linje ned gennem midten og nogle gange let krøllede kanter. Den forgrener sig, og i foråret er der langt mellem bladene på grenene. Den kan se lidt afpillet ud, men i løbet af sæsonen bliver den tættere og mere buskagtig. Blomsterne er små og grønne eller mørkerøde og sidder i sidder klaser langs topskuddene.

  • Sankning

    Du kan både bruge stængel og blade fra strandmælde, så længe du holder dig til de bløde og saftige dele. I foråret, når planten er frisk og spæd, plukker du den over det nederste sæt blade, så den kan vokse videre. Senere på sæsonen, når den er større, plukker du de øverste skud, hvor stænglen stadig er blød og til at knække over. I august plukker du de enkelte blade i toppen af planten og blomsterne.

  • NB!

    Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten spises i begrænset mængde, på grund af det begrænsede kendskab til indholdsstoffer og eventuelle risici ved indtag af planten.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.