Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Martsviol

Martsviol har lagt navn til farven violet og har tidligere været brugt meget i det søde køkken herhjemme, men den lille blomst er gået af mode. I Frankrig bruger man den stadig til viol-likør, viol-bolsjer og klassiske viol-desserter.

  • Sankested

    Martsviol trives i fugtig jord med masser af næring - græsplæner og områder med mange formuldede blade er ideelle. Du finder martsviol i hegn og i løvskove, især i nærheden af bøgetræer. De dukker ofte frem som små blåviolette blink i plæner og under hække nær bebyggelser.

  • Løvskov, hegn, grøftekant.
  • Sæson

    Martsviol dukker frem i marts og april. Efter en varm og fugtig sommer kan du nogle gange også finde martsviol i sensommeren.

  • Blomst: Marts, april.
  • Beskrivelse

    Martsviol er en lille, grøn plante med hjerteformede blade og blåviolette blomster. Den bliver mellem 5 og 15 cm høj. Bladene er glatte på overfladen og mat lysegrønne på undersiden. Blomstens farve kan variere fra lys til mørk violet, med en lille gul plet i midten.

  • Sankning

    Pluk forsigtigt de udfoldede blomsterhoveder ved at knibe dem af øverst på stilken. Det tager noget tid at samle nok til eksempelvis en likør, hvor du skal bruge rundt regnet 200 blomsterhoveder. Der kan være stor forskel på, hvor kraftigt de smager - derfor kan det godt betale sig at smage et par stykker, så du ikke ender med at plukke en masse blomster uden ret meget smag.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger. Der findes dog et par andre slags violer, som er spiselige, men ikke smager af noget.