Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strandarve

Strandarve kaldes også strandens agurk på grund af sin agurkeagtige smag. På Island har den været en almindelig del af kosten, og man har traditionelt brugt den fermenteret.

  • Sankested

    Strandarve er en af de få urter, der trives godt i det løse sand på strandbredden. Du kan finde den i området fra de øverste klitter på stranden og helt ned til vandet. Den står ofte i store klynger og kan ses som lavt voksende grønne tæpper ned langs stranden.

  • Strandeng, strand.
  • Sæson

    Så længe vejret er mildt, kan du plukke strandarve fra maj og frem til oktober. I midten af vækstsæsonen sætter den blomst og bliver hård og træ-agtig. Efter blomstringen skyder den igen, og så er de øverste skud bløde og saftige.

  • Hele planten: Maj, juni, juli, august, september, oktober.
  • Beskrivelse

    Strandarve har et meget karakteristisk udseende og ligner mest af alt små, glatte juletræer med saftige, trekantede grene. De er typisk 5-15 cm høje og har sæt af fire små blade, der sidder lige overfor hinanden op ad stænglen. Når strandarve blomstrer, får den små, hvide og gule blomster i hvert hjørne af de øverste blade.

  • Sankning

    Når du sanker strandarve, er du efter både stængel og blade. Fordi den vokser i det løse sand, er det meget let at komme til at hive den op med roden - så klip eller skær forsigtigt den øverste del af planten. Efterlad nogle bladsæt, så den kan vokse videre. Når planten bliver ældre og mere hård i bladene, plukker du den øverste bløde del. Strandarve er en af de planter, der tager smag af det underlag, den vokser på, så den kan variere meget i smagen og endda smage direkte grimt. Så tag dig tid til at finde de mest velsmagende eksemplarer.

  • NB!

    Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten spises i begrænset mængde, på grund af den beskedne viden om plantens indholdsstoffer og eventuelle skadelige virkninger. Der er ingen kendskab til forgiftningstilfælde.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.