Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Stor Nælde

Stor nælde er den, vi normalt kalder brændenælde. Den krydrede smag og strukturen i planten betyder, at den kan bruges i mange retter. Det er desuden en højtydende plante, der vokser næsten lige så hurtigt, som du kan høste den.

 • Sankested

  Brændenælde er en hårdfør plante, som kan findes overalt, hvor der er rigeligt med næring i jorden. Den findes i hegn, grøftekanter, i skove og skovbryn, langs villavejens hække, på enge, ved vandløb og søer og mange flere steder. Du finder den især i udkanten eller langs buskadser. Hvis den får lov, så spreder den sig og overtager ofte store områder, især hvor skoven er blevet ryddet eller efter skovbrand.

 • Strandeng, vandløb, strand, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Du kan plukke brændenælde fra marts til november.

 • Hele planten: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november.
  Frø: August, september, oktober, november.
 • Beskrivelse

  Brændenælden har savtakkede blade, der er tæt dækket af små brændehår. Bladene sidder i par overfor hinanden op langs stænglen, og hen mod efteråret sætter den frø i små aflange klaser. Den kan blive omkring 80 cm høj og kan også vokse krybende langs jorden.

 • Sankning

  I det tidlige forår kan du plukke hele planten, men efterhånden som den vokser sig større, skal du kun plukke de friske skud. I sommermånederne tager du de øverste 15 cm af stænglen med mellem fire og seks par blade af hver plante. Du kan vende tilbage til det samme sted og sanke efter et par uger, når planten er vokset ud igen. Men når først brændenælden begynder at sætte frø, er den ikke så spændende længere. Du kan eventuelt klippe områder med gamle nælder ned og på den måde bane vejen for nye skud - så kan du plukke spæde og friske nælder helt frem til efteråret. Frøene plukker du ved at klippe dem af. Medbring en saks og handsker så du undgår at brænde dig.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.