Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Hindbær

Hindbær er en af midsommerens helte. I den periode, hvor mange urter er blevet lidt kedelige, og før høsttiden for frugt og bær sætter ind, er hindbær den vildeste delikatesse.

 • Sankested

  Hindbær kan du finde i det meste af landet og ofte i krat, der dækker store områder. Det er en hårdfør plante, der kan klare sig på tør og fattig jord, men den har det bedst i områder med fugtig og rig jord, som i hegn, krat og løvskov, hvor der er rigeligt med vand i jorden og godt med blade, der kan blive til muld. Hindbær skal bruge lys, så kig efter den langs stier, i lysninger eller i udkanten af buskadser. Hvis den får lov at vokse vildt, kan den hurtigt overtage hele områder.

 • Løvskov, hegn, grøftekant.
 • Sæson

  Hindbær kan du plukke i juli og august.

 • Bær: Juli, august.
 • Beskrivelse

  Vilde hindbærbuske kan være tætte og krogede eller mere spinkle og luftige. De ældre skud er træagtige med små torne, og de nye skud er friskt grønne med små bløde torne, der tit sidder tæt sammen næsten som hår. Bladene er ovale med meget tydelige ribber, jo større bladene er. Bladene er matte og mørkegrønne på oversiden og mat sølvgrønne på undersiden. Blomsterne er små og hvide og bærrene røde (nogle gange gule).

 • Sankning

  Husk at tage gode handsker på og helt dækkende tøj, når du skal plukke hindbær. Ellers kan det give godt med rifter på arme og ben. Hindbær bliver hurtigt meget modne og smatter let ud, så medbring to bøtter til at plukke i, så du kan holde de faste for sig. De bløde kan du altid bruge til marmelade.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger. Hindbær er dog i familie med korbær og brombær, og de kan til tider forveksles.