Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Skællet Stilkporesvamp

Skællet stilkporesvamp er en mastodont af en svamp med frugtlegemer på op til en halv meter - og så er det en af forårets gode spisesvampe.

 • Sankested

  Skællet stilkporesvamp lever af at nedbryde døende løvtræ - især bøgetræer. Meget ofte finder svampen vej til træer, der hyppigt bliver beskåret, for eksempel træer i haver og parker og langs veje. I mange tilfælde finder du svampen ret højt oppe på stammerne, hvor den arbejder på at nedbryde træet. En gren, der ved stammen er angrebet af skællet stilkporesvamp, vil på et tidspunkt knække af, hvorefter svampen vokser videre på den afbrækkede gren i skovbunden.

 • Løvskov, by, hegn.
 • Sæson

  Du kan normalt plukke mange skællet stilkporesvamp i maj og juni, men du kan også finde dem senere på sommeren.

 • Hele svampen: Maj, juni.
 • Beskrivelse

  Skællet stilkporesvamp vokser direkte på rådnende træer og fremstår som store, lysebrune, skællede hatte på mellem 30 og 50 cm i diameter. Undersiden af hatten er beklædt med et groft porelag, der som en tragt vokser ned ad den korte, tykke stok. Hatten sidder skævt på stokken. Porerne er hvide, stokken cremefarvet tættest på hatten, mørkebrun længere nede mod træet. Skællet stilkporesvamp vokser enten som enkeltstående eksemplarer eller i mindre grupper.

 • Sankning

  Kun de unge, bløde eksemplarer af skællet stilkporesvamp er interessante som spisesvampe. Og kun hatten, der let kan skæres af med en kniv - stokken er alt for sej.

Risiko for forveksling

Der findes andre stilkporesvampe end den skællede, men ingen af dem bliver lige så store. Skællet stilkporesvamp er den bedste ud fra et kulinarisk perspektiv, men ingen af dens fætre er giftige, når blot de bliver varmetilberedt.