Ribs- og hybenrosesorbet
- 550 g. ribs
- 275 g. vand
- 275 g. sukker
- 50 g. hybenroseblade.
- Blender
- Ismaskine
- Tag en gryde, og tilføj vand og sukker. Varm indtil sukkeret er fuldkomment opløst.
- Lad siruppen køle til stuetemperatur.
- Kom den afkølede sirup i blenderen med ribs og hybenroseblade. Blend indtil massen har en ensartet konsistens.
- Hæld massen gennem en fin si eller et klæde.
- Kør massen på en ismaskine indtil massen har en passende konsistens til at komme i fryseren.
- Har man ikke en ismaskine, skal massen hældes i en skål og derefter i fryseren. Tag isen ud hvert 15. kvarter og rør den godt rundt med et piskeris. Gentag processen i omkring 2 timer, hvorefter konsistensen gerne skulle minde om en normal sorbet.
tips
Denne sorbet blev serveret ved VILD MAD Festival d. 27. august 2017, hvor Sasu selv serverede, og fortalte om isen og om hans forhold til den vilde natur.
Sasu Laukkonnen
ORA
Sasu Laukkonen er en finsk kok, som åbnede restauranten Chef & Sommelier i Helsinki i oktober 2010. Restauranten havde en michelinstjerne i årene 2014 til 2017, og var kendt som én af de bedste i den nordiske region. Brugen af lokale og sankede råvarer var en hjørnesten i restaurantens køkken.
Restauranten gennemgik en større renovation i 2017 med henblik på at løfte mulighederne for det moderne og lokale køkken. I August 2017 genåbnede restauranten under det nye navn Ora.
Sasu har arbejdet på flere kendte restauranter i hele verden, men vendte tilbage til sit hjemland i 2005 for at genoplive et køkken, som samme år var blevet kaldt 'det værste i verden'.
Som kok er Sasu autodidakt, og har desuden erfaring som tjener fra de første år af hans karriere, som har haft stor indflydelse på hans meget personlige tilgang til service i restauranten.