Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Fuglegræs

Fuglegræs er slet ikke græs, men en urt, der dækker jorden som et grønt tæppe med små hvide blomster. Fuglegræs er en god urt at kende, fordi den er udbredt, let at finde, smager skønt af ærteskud og kan parres med de fleste retter.

 • Sankested

  Fuglegræs skal have god og næringsrig jord for at trives. Du kan finde den, hvor der er grønt og frodigt, eksempelvis i byer, langs hegn, i grøftekanter og på engområder. Den kan både trives i fuld sol og delvis skygge, så du finder den også i løvskove. Kig efter store, grønne tæpper med små, hvide pletter fra de hvide blomster.

 • By, hegn, grøftekant, græsland, løvskov.
 • Sæson

  Du kan plukke fuglegræs året rundt i frostfrie perioder.

 • Hele planten: Hele året.
 • Beskrivelse

  Fuglegræs er en urt på mellem 15 og 20 cm med en rund stængel, der gror næsten liggende langs jorden i store sammenfiltrede kolonier. Den har små, saftige blade, der gror i par op langs stænglen, og små, hvide blomster, der mest af alt ligner stjerner. De grønne blomsterskud ligner behårede tulipanhoveder i miniformat.

 • Sankning

  Selvom du kan plukke fuglegræs overalt og hele året, så bliver den uinteressant af for meget lys. Så hvis du vil have saftigt og velsmagende fuglegræs, skal du kigge i områder med skygge - og gerne plukke lige efter et regnvejr, hvor planten er ekstra lækker. Fuglegræs gror som en stor, grøn masse, så det letteste er at klippe eller skære små håndfulde af nede ved jorden. Husk at rense grundigt for visne blade og andet, der kan sidde fast mellem stænglerne.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør man indtage dele af planten i moderate mængder, grundet begrænset kendskab til de kemiske indholdsstoffer i planten. Indtagelse fx i salat, suppe eller kryddersmør vurderes at være sundhedsmæssigt uproblematisk. Roden bør ikke spises.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.