Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Tragtkantarel

Den vil altid stå i skyggen af den større og mere markant smagende solskinsgule “almindelig kantarel”, men tragtkantarellen er er rigtig godt alternativ, som endda findes i rigelige mængder flere måneder om året.

 • Sankested

  Søg efter tragtkantarel på lidt fugtige områder i løvskov eller nåleskov. Vær opmærksom på mossede skovbunde, hvor store kolonier af tragtkantarel pludselig kan dukke op - ikke mindst efter regnskyl. Med sin gråbrune farve kan den godt ligne visne blade, så kig godt efter i skovbunden. Når først du får indstillet øjnene på den rigtige frekvens, kan du få øje på tragtkantareller i massevis.

 • Løvskov, nåleskov.
 • Sæson

  Jo længere hen på efteråret, desto flere tragtkantareller finder du - lige indtil den første frost sætter ind. Oktober og november er normalt de rigtige gode måneder.

 • Hele svampen: September, oktober, november.
 • Beskrivelse

  Tragtkantarellen er en lille, nydelig svamp med en glat hat, der sjældent bliver mere end to til fire cm i diameter og som hæver sig op til seks cm over skovbunden. Hatten er gråbrun eller mørk olivenfarvet med en dyb, navleagtig forsænkning i midten. Randen er - som hos andre kantareller - ofte stærkt bølget med en hængende kant hele vejen rundt. Underneden har den grågullige ribber og årer, der gaffelagtigt forgrener sig et stykke ned ad stokken. Selve stokken er gullig, lidt fladtrykt og hul.

 • Sankning

  Klip tragtkantarellerne over ved foden med en saks. Tragtkantarellens kød er tyndt, så du skal samle ret mange, før du har til et måltid.

Risiko for forveksling

Tragtkantarel kan forveksles med brungul kantarel og grå kantarel, der begge har samme form og størrelse som tragtkantarellen. Grå kantarel er dog ensfarvet grå i alle dele, og den brungule kantarel har mere utydelige ribber. I køkkenet fungerer alle tre kantarel-varianter meget ens. Mere sjældent kan man komme til at forveksle tragtkantarel med gul trompetsvamp.