Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Rød Tvetand

Rød tvetand er en almindelig urt, der kan klare sig de fleste steder med god jord. Den kan ofte findes i rigelige mængder, så du kan bare plukke løs.

 • Sankested

  Rød tvetand er en ukrudtsplante, der kan trives i mange forskellige slags natur. Den vokser i næringsrig jord, så du finder den ofte i haver, parker, hegn, marker og vejkanter.

 • Strandeng, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Med mindre vinteren er for hård, kan du finde rød tvetand året rundt. Den topper dog fra april til oktober.

 • Hele planten: April, maj, juni, juli, august, september, oktober.
 • Beskrivelse

  Rød tvetand er en lille urt med firkantet stængel, der kan blive op til 40 cm høj. Den er dækket af små, korte dun, der gør, at planten ser mat ud. Bladene ligner små, takkede hjerter, og lige over hvert bladsæt sidder noget, der ligner en krans. Nederst på planten er bladene grønne og sidder spredt op ad stænglen, men i toppen af planten gror de tæt og bliver lilla i farven. Helt i toppen sidder små, lyserøde blomster i en krans. Rød tvetand står typisk i små klynger, der ligner buketter eller grønne puder med lyserøde blomsterpletter.

 • Sankning

  Når du sanker rød tvetand, skal du plukke de øverste 15 til 20 cm af planten. Pluk helst fra de nye og friske planter.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten spises i begrænset mængde. Der er ikke rapporteret forgiftninger eller andre negative effekter ved indtagelse af rød tvetand, men da viden om verbascosid i planten og dens effekt på mennesker er begrænset anbefales det, at planten kun spises i begrænsede mængder.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.