Valnød
“Enhver forsigtig og forstandig husmoder nedsylter ved Sankt Hans de grønne, umodne valnøddefrugter, som værner mod pest og styrker maven”. Sådan lyder et 400 år gammelt husgeråd. Men du behøver ikke pest som undskyldning for at plukke valnødder, for de er fantastiske i et køkken, om de så er grønne eller brune.
-
Sankested
Valnøddetræet vokser i Danmark på sin nordligste grænse, hvor det finder sammen med andre løvtræer i udkanten af skove, i parker og i haver. Det vil gerne have masser af lys, så du skal ikke lede efter det i den tætte skov men på steder, hvor den store krone rigtig kan få lov til at brede sig.
Løvskov, by, hegn.
-
Sæson
Umodne valnødder høster du tidligt i juli, mens de modne nødder er klar fra sidst i august til september eller oktober.
Umodne nødder: Juli. -
Beskrivelse
Valnøddetræet er et stort løvtræ - ikke sjældent 20-30 meter højt - men en bred krone og olivengrøn bark på de unge træer, der med alderen bliver mere sølvagtigt grå. Bladene er lysegrønne, ægformede eller ovale og læderagtige. Endebladet på grenene er større end resten. De umodne valnødder er ægformede, grågrønne i farven og meget aromatiske. I løbet af sæsonen åbner ydersiden af nødden sig op og bliver mørkere i farven, så man kan til sidst ser den modne nøddekernes gulbrune skal titte frem.
-
Sankning
Du kan enten plukke valnødder først på sommeren, hvor der er mulighed for at få grønne, umodne nødder, eller i efteråret, når nøddekernerne er modnet. De grønne nødder klipper eller skærer du af træet - de modne nødder kan du samle op fra jorden eller let plukke fra træet.
Modne nødder: August, september, oktober.
Risiko for forveksling
Ingen risiko for forveksling.