Dunbirk
Birketræet har en formidabel evne til at suge enorme mængder vand op fra jorden, så snart frosten forsvinder. Denne væske - birkesaften - drypper beredvilligt ned i sankerens skåle og flasker og er en med sin sødlige birkesmag en fortryllende start på foråret.
-
Sankested
Der findes to forskellige slags birk i Danmark, dunbirk og vortebirk. Dunbirken er mest til et fugtigt underlag, mens vortebirken tager sig at det mere tørre terræn. Ingen af dem kan klare ret meget vind.
Løvskov, by, hegn.
-
Sæson
I perioden fra frosten er gået af jorden til det første løvspring i april er der mulighed for at tappe birkesaft.
Saft: Marts.
-
Beskrivelse
Birketræet vokser til 25 eller 30 meters højde og kendes først og fremmest på sin hvide, grå eller lyst rødlige bark. Dunbirken har grene, der stritter op i luften, og et tyndt lag dun på sine grønlige kviste og på undersiden af de små, ægformede blade. Og så kan dunbirken udvikle såkaldte heksekoste - fuglerede-lignende filterbunker af grene. Vortebirken har mere rødlige kviste og lange, tynde nedadhængende grene. Karakteristisk for vortebirken er også de gråhvide, vortelignende gevækster på grenene - de såkaldte harpiksvorter.
-
Sankning
Du kan tappe birkesaften ved ganske enkelt at skære en nedadhængende gren på cirka en cm i diameter over, stikke enden af grenen ned i en flaske, binde den fast og lade den hænge i nogle timer eller natten over (afhængigt af spændingsniveauet i træet). Eller du kan bore et hul cirka en meter over jorden i opadgående retning ind til birketræets midte, rense hullet med vand og stikke en slange (med samme diameter som hullet) ind. Lad slangen føre ned i en spand, som du sætter under træet, og vent på at spanden fyldes op med frisk birkesaft. Sæt en prop i hullet når du er færdig med at tappe, så birketræet ikke kommer på overarbejde med at pumpe vand op forgæves.
Risiko for forveksling
Ingen risiko for forveksling.