Vårmusseron

Vårmusseron er en af de få store, spiselige svampe, som naturen byder på i foråret. Det er en flødehvid og kødfuld svamp med en markant lugt og smag af mel.

  • Sankested

    Vårmusseron vokser i såkaldte hekseringe - cirkler af svampe - i god, muldet jord i lyse skove eller i udkanten af skove langs veje. Den findes typisk i større grupper og er ret udbredt - ikke mindst i gamle haver og parker og i hegn og krat.

  • Strandeng, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
  • Sæson

    Vårmusseron kan du plukke fra april til juni - mest hyppigt i maj.

  • Hele svampen: April, maj, juni.
  • Beskrivelse

    Vårmusseron er en gennemgående flødefarvet svamp med en højde på op til ti cm. Den hviler på en kraftig stok, der typisk er bredest i bunden. Hatten er tør, op til ti cm i diameter og kan i nogle tilfælde bevæge sig over i en lidt læderfarvet nuance. Hos yngre svampe er randen af hatten en smule indadbøjet mod de hvide lameller, der sidder tæt og har samme farve som resten af svampen. Yngre eksemplarer har som regel en fin, regelmæssigt hvælvet hat, der hos ældre svampe kan blive mere knudret.

  • Sankning

    Vrid forsigtigt svampen løs eller skær den over ved foden. Tjek efter i skærefladen om svampen er befængt med utøj, eller om kødet er pænt og ensartet.

Risiko for forveksling

Vårmusseron kan forveksles med giftig trævlhat, der dog ikke har vårmusserons tydelige lugt af mel. Desuden får dens hvide kød en rosa farve, når du skærer i det. Lugten af mel har også giftig rødblad, der ligner vårmusseron, men som regel kommer senere på sæsonen. Desuden har giftig rødblad gullige eller svagt rosa lameller, hvor vårmusserons er hvide.